Architecten betwijfelen betaalbaarheid plannen Van den Bossche

Geplaatst 30 nov. 2010 07:04 door P Jacobs
maandag 29 november 2010 - (v.a.) - De Vlaamse Architectenorganisatie NAV betwijfelt de betaalbaarheid van het plan van minister Freya Van den Bossche om nieuwbouwwoningen te verplichten een minimumpercentage aan schone energie op te wekken. De Vlaamse minister van Energie lichtte haar voornemen vandaag toe in de pers.

Het minimumpercentage dat vanaf 2014 zal gelden, wordt vastgelegd op basis van een studie van de Vito (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek). Van den Bossche wil zo snel mogelijk duidelijkheid, zodat de bouwsector zijn technieken kan aanpassen. De minister wil zich daarmee voorbereiden op de Europese doelstelling van een "bijna energieneutrale" woning tegen 2021.
 
Volgens NAV vindt meer dan de helft van de architecten dat energieneutrale woningen in 2021 een onhaalbare kaart zijn. Als de betaalbaarheid uit het oog wordt verloren, zal de middenklasse in de richting van de sociale huisvesting worden gedreven, meent de organisatie. Dat wordt dan weer onbetaalbaar voor de overheid.
 
Uit een enquête bij driehonderd architecten blijkt dat 72 procent een hoge kostprijs als grootste belemmering ziet voor energiezuinig bouwen. (belga)

Comments